DISCURS DEL NOSTRE PORTAVEU, JAUME DARBRA, EN EL PLE DE LA MOCIÓ DE CENSURA

I parla de transparència  quan ni tan sols han presentat els comptes de la seva formació els darrers exercicis, quan la primera cosa en que ha de ser transparent una formació política i una agrupació d’electors és en els seus comptes, en el seu finançament. Com aspiren a gestionar fons públics si ni tan sols donen explicacions dels fons que gestionen com a ens polític?

JAUME DARBRA, PORTAVEU D'ERC TIANA
JAUME DARBRA, PORTAVEU D'ERC TIANA

Hola bon dia, senyora Alcaldessa, senyores, senyors,

 

Ara fa tres anys i escaig va començar una aventura que, per als components del grup polític d’Esquerra Republicana de Catalunya, era totalment desconeguda. Un projecte il·lusionant, amb persones noves en el món de la política, persones que no havien participat en cap govern, però amb una força i un esperit que ens va portar a ser la segona força més votada, a 290 vots de la primera i doblant, pràcticament, els vots de les anterior eleccions.

M’agradaria fer un incís per agrair a les nostres famílies el temps que els hi hem deixat de dedicar per dedicar-lo a totes i cadascuna de les persones que viuen a Tiana. Agraïm als treballadors municipals la paciència i suport rebut, el seu compromís i esperit de treball. I finalment, als nostres votants per haver-nos fet confiança, i penso, sincerament que en general no els hem decebut.

Parlant de confiança, em pregunto perquè els altres grups polítics han fet confiança al senyor Salvatierra o potser és un regal enverinat el que li fan.

Si tornem al principi de tot, maig-juny de 2019, tots els grups polítics teníem clar que Junts per Tiana tenia l’obligació de moure fitxa. I quina fitxa van moure? Cap. Què van fer per tendir ponts i poder governar? Res.

Recordo també la bona entesa amb el senyor Hernández i la senyora Guàrdia i els problemes que vam tenir per confeccionar un pressupostos que portaven 1 ANY I MIG PRORROGATS pel govern socialista, format per quatre regidors.

I perquè no es va presentar una moció de censura en aquell moment? doncs molt senzill, perquè Junts per Tiana no volia fer alcaldessa a la senyora Rue, i aquesta paràlisi es va allargar durant 2 anys, mig mandat.

Perquè ara fan servir els pressupostos com a argument per presentar la moció de censura i llavors no ho van fer? En aquell moment la paràlisi era real, no hi havia diàleg i tothom era conscient de la manca de transparència. Per què llavors que era justificat no ho van fer i ara que no es dona cap d’aquestes circumstàncies sí ho fan? La resposta és ben senzilla, ara el candidat és vostè senyor Salvatierra, i aquest és el seu principal argument i no cap altre, arribar a l’alcaldia, la resta, justificacions, arguments que no se sustenten. És lícit que vulgui ser alcalde i és lícita la manera com ho serà, però els seus arguments no són sòlids, son excuses per justificar allò injustificable. I què més ha canviat entre la situació actual i l’anterior?. En primer lloc el candidat a l’alcaldia, en segon lloc la falta de memòria de Junts per Catalunya (o potser altres pactes amagats) i, en tercer lloc, l’agraïment del PSC per no haver fet la moció de censura l’anterior mandat.

Senyor Salvatierra ha dedicat els tres anys de mandat que portem a fer campanya electoral com a candidat, és la seva opció. No hi hauria problema si no fos per les situacions extremadament difícils que ha hagut d’afrontar el país i especialment els ajuntaments amb la pandèmia. Mentre veiem com a molts altres indrets, els grups polítics unien forces als ajuntaments per aprovar per consens solucions d’urgència i treballaven braç a braç, vostès seguien fent campanya, una campanya que ha traspassat moltes línies vermelles amb atacs personals i un autèntic setge a persones que estaven treballant pel poble. Es pot criticar, evidentment, l’oposició està per vigilar i denunciar si creu que les coses no es fan bé, però emprendre autèntiques campanyes de desprestigi no és de rebut, si més no, no és la manera com entenem la política local i en això no ens hi trobaran mai.  

I parla de transparència  quan ni tan sols han presentat els comptes de la seva formació els darrers exercicis, quan la primera cosa en que ha de ser transparent una formació política i una agrupació d’electors és en els seus comptes, en el seu finançament.Com aspiren a gestionar fons públics si ni tan sols donen explicacions dels fons que gestionen com a ens polític? En aquest sentit donem l’enhorabona al PSC i a Junts per Catalunya per fer una moció argumentant manca de transparència del govern, sense aportar cap prova, i fer confiança al que ja ha demostrat que de transparència res de res.

Esperem també que facin un exercici de responsabilitat política i enllesteixin els expedients que han anat judicialitzant, com son la famosa revisió d’ofici (que ha de resoldre el Consell consultiu) i el de lliurament d’una documentació que ja obrava en el seu poder, i altres com el recurs contenciós contra la sanció per la instal·lació d’un cablejat a la Sala Albéniz. Estarem molt atents a les resolucions judicials.

Durant el nostre mandat s’han intentat posar solucions a temes enquistats des de feia molt de temps, com el nomenament d’un Tècnic d’Administració General,  que aviat permetrà a l’ajuntament tramitar els expedients de contractació d’una manera molt més rigorosa o la contractació d’una treballadora familiar per ocupar una plaça en excedència des del 2018. Excedència que es va donar, a l’anterior legislatura, amb festa de comiat inclosa, per uns motius ben allunyats de la realitat.

Voldria aprofitar, que fins ara que he tingut l’honor de ser regidor de seguretat, per afirmar que els funcionaris de la policia local formen un cos exemplar i que durant la pandèmia van haver de fer front a situacions molt difícils, no van faltar cap dia al treball i van fer actuacions que els honoren, i no tan sols durant la pandèmia.

Espero que la seva relació amb els membres del cos sigui digna d’un alcalde quan vostè els ha titllat de fer investigacions matusseres i clarament induïdes, posant en dubte la seva professionalitat, honorabilitat i autonomia funcional.

També voldria fer esment que una de les primeres inversions que va fer aquest equip de govern va ser la instal·lació de càmeres a la Sala de Plens i així poder retransmetre en directe els Plens municipals per a tots els ciutadans que el volguessin escoltar (diguem-ne falta de transparència) i facilitar la tasca a la persona encarregada de transcriure les actes.

Finalment li voldria dir que per fer una moció de censura, que es un dret legítim i democràtic que els regidors d’un ajuntament poden fer en qualsevol moment, cal treballar els suports polítics, cal presentar una candidatura basada en accions de govern, i tot això es pot fer conservant les formes, sense agressivitat, sense personalitzar, sense fregar l’insult ni assenyalar amb el dit les persones que estan treballant pel bé comú.  Això sí, cal tenir un projecte de poble, com el té Esquerra Republicana de Catalunya i els encoratjo, ara que falta un any per les properes eleccions a que l’acabin d’executar.

Per nosaltres avui no acaba res, avui seguim amb el compromís i la il·lusió intactes fidels als tianencs i tianenques per seguir treballant per tot allò que és bo per al poble i les persones que hi viuen. Avui no acaba res, avui seguim i d’aquí un any al 2023 hi tornarem i podrem seguir treballant des del govern de Tiana amb més força que mai.

Moltes gràcies.