DISCURS DEL PORTAVEU D'ESQUERRA REPUBLICANA DE TIANA DE LA DIADA NACIONAL DE CATALUNYA 2021

Portaveu ERC _ Jaume Darbra
Portaveu ERC _ Jaume Darbra

Enguany, la diada de l’11 de setembre ens continua unint amb un objectiu comú: fer la república catalana. Cada any, i ja en fa 10, ens manifestem per la independència i avui el nostre desig de llibertat continua ben vigent. L’escenari post-pandèmia és nou i ple d’interrogants, que se sumen als reptes que tenim com a societat però hi ha un aspecte que no ha canviat: continuem volent la independència. Durant tot aquest temps, ens sentim orgullosos del nostre bagatge: la força del món local i el seu paper imprescindible en la construcció d’un moviment imparable que aplega la força de la gent. La valentia i treball constant dels alcaldes i alcaldesses que estan al costat de les persones, que recullen la seva voluntat per assolir un nou país. Una idea que ens segueix emocionant, que ens segueix impulsant a treballar dia a dia pel nostre país, la nostra gent, la cultura i la llengua que ens és pròpia.

Tot el que hem fet al llarg d’aquests 10 anys ens empeny amb orgull a continuar treballant per assolir la república catalana, sense renunciar a res. I sense renunciar, sobretot, a la llibertat i a la justícia, que se’ns ha negat a causa de la repressió i a causa d’un estat demofòbic que ha utilitzat totes les eines per eradicar un anhel legítim d’assolir un nou estat. Un dret recollit a tots els tractats internacionals.

La participació de la gent i dels municipis en el futur de la república catalana passa també per la unitat, treballant dia a dia amb la nostra gent, assolint consensos i deixant de banda els colors polítics. Això és el que fem dia a dia als nostres pobles i ciutats i això és el que també fem per al nostre país, perquè només des de la unitat del moviment independentista es podrà arribar a la victòria.

Avui, cada llar i cada poble està vivint les conseqüències, en més o menys mesura, de l’era post-pandèmia i gestionant els interrogants que aquesta nova situació ens porta, a tots els nivells. Malgrat aquesta realitat canviant, que ens ha fet conviure cada dia amb dubtes i incògnites, als nostres cors hi ha una idea que persevera: volem un país millor per als nostres fills i filles, per a les generacions futures. I per aquest motiu, no defallim. Amb tot aquest temps, hem après també a empoderar-nos, a saber que podem canviar les coses, a saber què és la força de la gent. I aquest és un valor que també hem de traslladar cap al futur. Per tant, hem de continuar.

Continuar vol dir reconstruir, redissenyar i planificar el que volem, des d’on som, i cap a on anem. Ja coneixem la repressió, amb els judicis, la presó, l’exili, totes les conseqüències que hem viscut i de les quals els alcaldes i alcaldesses no n’han quedat exempts. També ho han viscut de primera mà ciutadans anònims que han patit les represàlies a la seva pròpia pell. Però no defallirem.

Continuarem amb il·lusió per aconseguir la república catalana, perquè volem la llibertat, volem decidir, volem construir el futur. I volem totes les eines pròpies d’un estat per fer-ho. Un país nou que també haurà d’afrontar vells i nous reptes – futures pandèmies, la situació climàtica del nostre planeta, les desigualtats creixents a nivell econòmic, la democràcia en perill en moltes zones del nostre món-. Però el que ens defineix és la il·lusió, sabent del cert que un nou país lliure és l’eina més preuada per construir entre tots i totes un futur millor.

Avui, diada nacional del nostre país, és el nostre moment per dir ben alt i clar, un cop més i tants com calgui, que no defallirem i que volem la república catalana.

Que tingueu una bona Diada 2021 Visca Catalunya Lliure!

 

CLICA AQUÍ PER VISUALITZAR LA GALERIA DE FOTOGRAFIES DE L'ACTE