Acte de suport als presos i preses polítics, exiliats i exiliades i represaliats, amb l'acompanyament de Montserrat Puigdemont.

La nostra alcaldessa d'ERC, Marta Martorell, ha tancat l'acte d'avui de suport als presos i preses polítics, exiliats i exiliades i represaliats, amb l'acompanyament de Montserrat Puigdemont. Aquest és un acte que organitzen l’Assemblea de Tiana i Omnium i és a ells a qui correspon el protagonisme de l’acte i no pas a mi. Sabeu que no sóc amant de protagonismes ni lluïments personals, tot i això em sento molt, molt honorada que m’hagin proposat fer el tancament de l’acte d’avui.

 

No vull acabar la meva intervenció sense reclamar fermament:

  1. Al dret a l’autodeterminació dels pobles: un principi fonamental dels drets humans i que es tracta del dret que tenim els pobles a "determinar lliurement el nostre estatus polític".
  2. Al lliure exercici dels drets polítics: i que no pot tenir com a resposta la via de la justícia penal.
  3. A la llibertat d'expressió, de reunió i manifestació i de participació política que constitueixen mecanismes bàsics i essencials d'una societat democràtica.
  4.  Reclamar l'aprovació per part de les Corts espanyoles d'una Llei d'Amnistia que, sense renunciar a l'exercici dels drets vulnerats, inclòs el dret d'autodeterminació, comporti l'extinció de qualsevol tipus de responsabilitat penal i administrativa.
  5. Demanar la immediata posada en llibertat de les preses i presos polítics, així com que es reparin els danys causats a les persones represaliades, a les seves famílies i als col·lectius dels quals formen part.

 
Tot això no serà mai possible si no hi ha unitat en el sector independentista social i polític català.

 

A les manifestacions de l'11 de setembre, i parlo per la meva experiència, d'ençà que érem quatre gats a les multitudinàries d'aquests anys no m'he trobat mai cap persona que em preguntés de quina opció política som. Allà hi hem anat per reivindicar i defensar el nostre país, la nostra cultura i la nostra identitat. I això no pot desaparèixer del nostre horitzó.
 

Moltes gràcies a totes i a tots els que sou avui aquí, els que hi sou cada mes i els que hi heu sigut des del primer dia.