Discurs Marta Martorell per al Congrés Comarcal per a les eleccions del Parlament de Catalunya el pròxim febrer

La nostra alcaldessa en l'elecció de candidata comarcal va quedar en segona posició. I finalment sisena en l'elecció final.

Elecció comarcal
Elecció comarcal

Bon dia a tots i a totes,

Estic aquí perquè crec. Perquè crec sincerament que és possible fer política d’una altra manera i crec fermament que ho hem de fer al costat de la gent. Estem immersos en una crisi global: sanitària, econòmica i social; que ha provocat un allunyament entre els representants polítics i la ciutadania. Un moment on la gent dubta dels responsables polítics perquè perceben que no han sabut donar solucions ràpides i consistents als seus problemes.

Crec que és el moment que des de la política donem resposta a la ciutadania d’una manera més propera i àgil. La gent que ens dediquem a la política hem d’estar al costat del poble i fa temps que els nostres dirigents són massa lluny.

En molts moments els alcaldes i les alcaldesses també hem sentit la fredor de la llunyania respecte els nostres líders polítics. Hem de poder acostar les decisions a la gent, allò que fem des del govern municipal cada dia. Els representant polítics del món local som l’únic contacte directe de la ciutadania amb la política. Som les persones que copsem les seves inquietuds, les seves dificultats i els seus somnis. Des del món local donem resposta a totes les seves necessitats, tant si en tenim la competència com si no, fent a vegades autèntics malabarismes econòmics i de gestió. El Parlament és la veu de tots nosaltres i la ciutadania hauria de sentir en el seu interior: que és així. I que s’hi sent representada. I jo hi crec. Crec que podem aconseguir-ho si fem les coses d’una manera, més propera i més real.

Hem de poder generar il·lusió, esperança i traslladar a la població que les coses sortiran millor i que avançarem junts. Hem de deixar endarrere mesos i anys de discrepàncies i poder definir de manera unitària el camí de cap a on volem anar i sobretot de quina manera volem assolir les nostres fites. Amb una visió conjunta i de país, amb una visió de poble.

Hem d’estar preparades i preparats per afrontar el camí cap a la sortida de l’època COVID19 i estar al costat de la gent perquè el país, els nostres valors i les nostres prioritats hauran canviat. Mai s’ha sortit d’una crisi essent els mateixos i hem de preparar el país i les estructures del nostre govern per poder-hi fer front.

Ho hem de fer des de la rigorositat, sinceritat, esforç i lluita que caracteritza el nostre partit, Esquerra Republicana. Però ho hem de fer amb més contacte directe amb la ciutadania i obrint espais de participació per poder escoltar a la gent. Hem d’aconseguir que la ciutadania deixi de percebre les lleis com a decisions que prenen persones que no viuen en el seu món i que no els han tingut en compte. Si som capaços de revertir això, aconseguirem una millor acceptació i un major compliment de les normatives elaborades en el nostre Parlament. Fet que alhora generarà menys conflictes i una major cohesió social.

 

Per a mi, avui significa un punt de trobada de molts camins personals, professionals i socials. Sóc l’alcaldessa de Tiana des del juny del 2019 i després de més de 80 anys vam aconseguir que Esquerra tornés a l'alcaldia del nostre poble. Així que tinc l'honor de ser la primera alcaldessa republicana de Tiana.

Quan fa 20 anys vaig acabar la carrera de Ciències Polítiques vaig decidir que volia contribuir a canviar la política fent-la més participativa, amb aquest objectiu vaig fundar una consultoria el nom de la qual era ‘Civis Govern Obert’, amb aquest nom no deixava marge de gaires dubtes sobre les meves intencions. Com us podeu imaginar, molt poca gent va creure en aquest idea, l’opinió més estesa era que els polítics mai deixarien que la gent participés de la política, que això era una utopia... Doncs avui en dia, 20 anys després hem aconseguit tenir normatives parlamentàries i normatives en els governs locals, que aposten per aquest tipus de política. Tot i que ens queda molt per fer.

Els nostres líders polítics ens diuen que serà un camí llarg i que ha de ser prou ample perquè hi càpiga la majoria de la gent. I crec que tenen tota la raó, però el camí s'ha de fer cada dia, s'ha de poder fer des dels pobles.

Hem de ser conscients que el juny del 2019 Esquerra Republicana vam aconseguir un total de 359 alcaldies, en vam obtenir 100 més que el 2015 i vam aconseguir victòries molt simbòliques. Vam passar a ser la primera força municipalista de Catalunya i crec fermament que això s'ha de poder fer palès en el Parlament de Catalunya. Necessitem que la institució s'impregni de la visió que tenim des del món municipalista i que se'n facin ressò les lleis del Parlament i les decisions des del govern. I crec fermament que hi tenim molt a dir. Seguiré treballant per a la defensa dels drets i les llibertats que és un dels meus deures com a alcaldessa i l’exerciré amb el mateix compromís amb què defensaré les polítiques sobiranistes i republicanes del nostre país.

Em segueixo posant a la disposició del nostre partit, d'Esquerra Republicana per fer realitat el somni de molts i fer un país més just i social. Un país en el qual tothom tingui les mateixes oportunitats reals. Moltes gràcies a totes i a tots i de tot cor us demano que em feu confiança per fer realitat tot això que us he exposat i representar el nostre territori, des del Tordera fins aquí a casa nostra a Montgat i Tiana. Gràcies a Esquerra Republicana per seguir sent un partit on hi tenim cabuda totes i tots.