Discurs 11 de setembre de 2019

11 set 2019
11 set 2019

Avui, és un honor per a mi poder pronunciar aquestes paraules com a alcaldessa de Tiana, en un dia tan assenyalat per al nostre poble i per al nostre país.

De ben segur, que en alguna ocasió hem sentit a dir que una celebració com la d’avui no té cap mena de sentit. Que no té cap sentit celebrar una derrota i que potser seria millor referenciar com a Diada Nacional una efemèride més feliç per la nostra història. Jo sóc de l'opinió contrària.

Penso, que aquesta celebració és la prova evident de la gran capacitat que sempre ha tingut Catalunya i els catalans per vèncer l'adversitat. El que celebrem realment és el coratge del poble català que fou capaç de resistir durant més d’un any un setge a la ciutat de Barcelona. Un setge que va començar el 25 de juliol de 1713 i que va finalitzar amb l’entrada de les tropes borbòniques de Felip V a la mateixa ciutat, tal dia com avui de 1714. Així doncs, celebrem que som un poble capaç de superar tota mena d'obstacles, situacions i conjuntures.

La història no ens ha estat sempre propícia, no han jugat a favor nostre, però com a poble hem sabut fer-nos un lloc i ser reconeguts arreu per la nostra tenacitat i capacitat de treball.

Tanmateix, m’agradaria parlar del present i del futur de Catalunya. La Catalunya que vivim i la que deixarem com a llegat dels nostre fills i filles. Una Catalunya que ha sabut situar-se al capdavant d'un món cada vegada més globalitzat, més interrelacionat i més divers socialment i culturalment. I ho hem fet sense renunciar a la nostra llengua, la nostra cultura, la nostra forma de ser i, sobretot, mantenint viu el nostre esperit de terra d'acollida. Perquè la nostra cultura és una cultura integradora, som un poble que s’enriqueix de la diversitat i defuig de la diferència.

Els temps moderns ens han portat setges i escarments moderns. En l’any 1715 el General Moragues, fou torturat i executat per ‘repetida rebel·lió’. Avui trobem en les acusacions dels nostres presos i preses polítiques, així com en els exiliats i els líders de les nostres entitats, la mateixa referència acusatòria de fa més de 300 anys.  Quin nou escarment arribarà ben aviat? De moment gairebé dos anys de presó preventiva. 

El món local no s’escapa d’aquest setge modern, en forma d’infrafinançament i d’imposició de lleis injustes. Ni de la repressió, molts dels represaliats per la consulta del primer d’octubre són alcaldes/es i regidors/es, escollits democrà Per aquest motiu, des del món local manifestem que hi som i que hi serem al costat dels nostres veïns i veïnes. Defensant els seus drets. Defensant les nostres institucions. Defensant la democràcia, la justícia i la llibertat.

Aquest 2019 celebrem els quaranta anys de la restitució dels Ajuntaments democràtics. El país es fa des de les institucions democràtiques, però també es fa país des del carrer, des de l'entitat, des de l'escola, des del barri... Fer país vol dir participar activament de la comunitat més propera. Fent poble, també fem país.

Avui tornem a hissar l’estelada a Tiana, als Jardins de la Lola Anglada i esperem què arribarà el dia en que només caldrà hissar la senyera.

Visca Tiana i Visca Catalunya.